https://www.usmedia.nl/

4 minuten

Geschreven door: Joel

Spang Makandra, beste onderneming

Het Surinaamse bedrijfsleven heeft Spang Makandra uitgeroepen tot beste onderneming! Us Media felicteert het hele team.

  • spang
  • awards
  • mvo

Het Surinaamse internetbedrijf Spang Makandra – mede opgericht door het Amsterdamse digital agency Us Media – is uitgeroepen tot Beste Onderneming 2013 door de leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Volgens de vereniging hebben “creativiteit, oplossingsgericht denken en wilskracht” Spang Makandra gemaakt tot wat zij is vandaag. En daar zijn we natuurlijk erg trots op!

Door nadrukkelijk de spotlight op de ICT sector te zetten beoogt de vereniging de ontwikkeling hiervan te stimuleren en het bedrijfsleven en overheid nadrukkelijk ertoe te bewegen om meer te investeren met kennis en geld.

Spang Makandra en Us Media

Het begon met een stevige ambitie: het initiëren en stimuleren van de creatieve sector in Suriname. Een vitale creative ict sector is immers van essentieel belang voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van het land en, minstens zo belangrijk, de mogelijkheid om werkgelegenheid te creëren voor Surinaamse jongeren in de ‘nieuwe economie’.

Het moge duidelijk zijn, een dergelijke missie vereist naast goede ideeën en planning vooral een flinke portie doorzettingsvermogen.

Maar hoe pak je dat aan?

In 2007 startte Joël Wijngaarde, één van de oprichters van het Amsterdamse internetbedrijf Us Media, samen met Vincent Kenswil, de lokale partner in Paramaribo, een negen maanden durende web development training in Suriname.

Een advertentie in de lokale kranten trok de aandacht van meer dan 200 jongeren. Een groep van 20 jonge Surinamers werd geselecteerd voor het programma, dat verzorgd werd door verschillende medewerkers van Us Media die hiervoor naar Suriname afreisden.

De cursus was opgezet als een competentie-gerichte opleiding: behalve aan het ontwikkelen van technische skills is gedurende de opleiding ruime aandacht besteed aan de zogenaamde soft skills van het team zoals, attitude, een professionele houding en teamgeest. Hierdoor werd vooral ‘constant verbeteren’ (continuous improvement) een tweede natuur van Spang Makandra.

Van meet af aan was het duidelijk dat er in de Surinaamse economie een grote behoefte bestond op het gebied van ICT & Media diensten. Daarom besloten Us Media en het Surinaamse bedrijf Cybermango gezamenlijk een onderneming te starten, Spang Makandra (‘Samen Sterker’). Zo kon een flink aantal van de afgestudeerden meteen aan de slag om hun opgedane kennis in de praktijk te rengen.

Spang Makandra Studio maakt sindsdien een continue en aanzienlijke groei door en het geloof in de potentie van jongeren en ‘human capital development’ hebben in de afgelopen jaren geleid tot nog meer strategische partners uit o.a. onderwijs en bedrijfsleven.

Het bedrijf werkt inmiddels voor de top van het Surinaamse bedrijfsleven en wordt gezien als voortrekker in de sector. De ambitie is Suriname te positioneren als de ICT Media hub van Suriname en het Caricom gebied. Om dat te bereiken wordt er een complete set van diensten aangeboden: naast internet marketing, webdevelopment , design en consultancy verzorgt Spang Makandra Studio een breed scala aan workshops, trainingen en opleidingen.

Kortom: de zaken gaan voorspoedig en dat is geen geringe verdienste voor zo’n jong bedrijf in een ‘moeilijk’ land als Suriname.

De ‘icing on the cake’ kwam enige dagen geleden toen bekend werd gemaakt dat Spang Makandra is gehonoreerd door de leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven met de ‘VSB MKB Onderneming 2013 award’. Door nadrukkelijk de spotlight op de ICT sector te zetten beoogt de vereniging de ontwikkeling hiervan te stimuleren en het bedrijfsleven en overheid nadrukkelijk ertoe te bewegen om meer te investeren met kennis en geld.

Volgens de vereniging hebben “creativiteit, oplossingsgericht denken en wilskracht” Spang Makandra gemaakt tot wat zij is vandaag.

De toekomst: Spang Campus

Met steun van o.a. ICCO (een grote zo niet belangrijkste Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking en sociale ontwikkeling) en de Inter-American Development Bank (de grootste sociale investeerder in Zuid Amerika) wordt de lat weer een stukje hoger gelegd: de Spang Campus.

Campus Building

Nu al worden meer dan 1.000 jongeren opgeleid in personal development programma’s en inmiddels hebben al meer dan 100 jongeren dit programma met succes doorlopen.

Op de Spang Campus gaan leren en werken hand in hand in een creatieve en inspirerende omgeving in Paramaribo. De creatieve industrie uit het hele Caraïbisch Gebied is welkom om te participeren en samen te werken op projecten en doelstellingen.

Spang Campus is een broedplaats waar lokale jongeren, ondernemers en gezamenlijk werken aan een sterke creatieve industrie in het Caraïbisch gebied.

Naast trainingen, workshops en cursussen worden tal van culturele activiteiten ontplooid. Door de synergie tussen werk, onderwijs en cultuur, wordt zo een levendige plek gecreëerd waar mensen elkaar ontmoeten, (van elkaar) leren, creëren, innoveren en… plezier hebben.

“Creativity has become the principal driving force in the growth and development of cities, regions and nations”

-– Richard Florida


Meer over:

koffie?

Neem even contact op en we maken snel een afspraak.